(Desa) Pätoro dobrého štátu. Návrh možného znenia.

3. septembra 2015, daliborhajducik, Nezaradené

Tak to skúsim navrhnúť:

1. Nepokradneš – straník (odborník) prichádzajúci do funkcie s čistým štítom (registrom trestov) bez výmazov a rôznych zahladzovaní. Jeho rodinný príslušníci to isté do 2 kolien potomstva, inak musia dokazovať, že nie sú nijak prepojený či už fyzicky alebo právnicky s verejnou, štátnou správou. Funkcionár nerozkráda a robí všetko preto aby zabránil rozkrádaniu, nezákonnému obohacovaniu, ktorou-koľvek osobou alebo organizáciou. Nepokradnutím sa myslí aj korupčná činnosť, požadovanie protislužieb z titulu jeho funkcie.

2. Nepožiadaš o štátnu zákazku – funkcionár sa nebude uchádzať a ani súťažiť o verejné, štátne, akékoľvek zákazky spojené s štátnym rozpočtom. Takisto ani jeho rodinný príslušníci, rodinný príbuzný do 2 kolien, starí spolužiaci a ktovie-kto ešte. Okrem prípadov, kedy ide výlučne o blaho spoluobčanov a ich profit (tým sa nemyslí privatizérov, úplatkárov, lobistov, špekulantov, lúpežníkov, defraudantov  a pod.).

3. Dôstojne reprezentuj svoj úrad – v parlamente, v úrade a v iných miestach zasluhujúcich si vážnosť a dôstojnosť: funkcionár rozpráva spisovne v štátnom jazyku. Zakazuje sa používať vulgarizmy, neslušné slová či už v písomnom alebo v ústnom prejave. Oblieka sa primerane podľa protokolu.

4. Nezradíš záujmy SR a jej občanov – funkcionár koná vždy v najlepšom záujme SR a jej občanov tak aby z občanov nerobil občanov 2. kategórie, nezrádzal ich záujmy aspoň vo svojom štáte keď už nie v Európe. Aby akékoľvek jeho rozhodnutia nepoškodzovali občanov SR predovšetkým na ich zdraví a majetku.

5. Občan SR nadovšetko – vždy každé ráno keď sa funkcionár prebudí do nového dňa myslí, rozpráva, koná, robí všetko preto aby blaho občana SR bolo vždy pred jeho vlastným blahom.