Založ si blog

(Desa) Pätoro dobrého štátu. Návrh možného znenia.

Tak to skúsim navrhnúť:

1. Nepokradneš – straník (odborník) prichádzajúci do funkcie s čistým štítom (registrom trestov) bez výmazov a rôznych zahladzovaní. Jeho rodinný príslušníci to isté do 2 kolien potomstva, inak musia dokazovať, že nie sú nijak prepojený či už fyzicky alebo právnicky s verejnou, štátnou správou. Funkcionár nerozkráda a robí všetko preto aby zabránil rozkrádaniu, nezákonnému obohacovaniu, ktorou-koľvek osobou alebo organizáciou. Nepokradnutím sa myslí aj korupčná činnosť, požadovanie protislužieb z titulu jeho funkcie.

2. Nepožiadaš o štátnu zákazku – funkcionár sa nebude uchádzať a ani súťažiť o verejné, štátne, akékoľvek zákazky spojené s štátnym rozpočtom. Takisto ani jeho rodinný príslušníci, rodinný príbuzný do 2 kolien, starí spolužiaci a ktovie-kto ešte. Okrem prípadov, kedy ide výlučne o blaho spoluobčanov a ich profit (tým sa nemyslí privatizérov, úplatkárov, lobistov, špekulantov, lúpežníkov, defraudantov  a pod.).

3. Dôstojne reprezentuj svoj úrad – v parlamente, v úrade a v iných miestach zasluhujúcich si vážnosť a dôstojnosť: funkcionár rozpráva spisovne v štátnom jazyku. Zakazuje sa používať vulgarizmy, neslušné slová či už v písomnom alebo v ústnom prejave. Oblieka sa primerane podľa protokolu.

4. Nezradíš záujmy SR a jej občanov – funkcionár koná vždy v najlepšom záujme SR a jej občanov tak aby z občanov nerobil občanov 2. kategórie, nezrádzal ich záujmy aspoň vo svojom štáte keď už nie v Európe. Aby akékoľvek jeho rozhodnutia nepoškodzovali občanov SR predovšetkým na ich zdraví a majetku.

5. Občan SR nadovšetko – vždy každé ráno keď sa funkcionár prebudí do nového dňa myslí, rozpráva, koná, robí všetko preto aby blaho občana SR bolo vždy pred jeho vlastným blahom.

 

 

Poučenia z krízy

29.08.2016

(Tak sa mi podarilo po čase vykopať zasa nejaký zaujímavý článoček od menej známeho ruského analytika. Je trochu taký čudák, viac vyhranený názorovo doľava ale niekedy ako by popisoval príznaky a stavy ekonomiky spred posledných rokov. Článok bol vydaný v roku 1901 ale má šťavu ako-keby bol písaný včera. Zaujal ma aj názov tohto článku. Niekedy to vyzerá asi tak, [...]

Prichádzajúci mráz z „bruselského kremľa“.

04.05.2016

Slovo „Kremeľ“ v našich končinách zvyčajne u staršej a strednej generácie vyvoláva v nás určité mrazivé pocity. A máme to tu po 12 rokoch manželstva s EU sme sa dočkali jedného z možných mnohých trpkých ovocí, o ktorých by sa nám ani v tom najstrašnejšom horore nemohlo snívať. Tak krásne nám to maľovali naši experti na vstup do EU. 250 litrov to je [...]

Mala by rodiaca sa vláda národnej jednoty šancu prekonať vládu národného porozumenia ?

17.03.2016

Je už niečo vyše týždňa po parlamentných voľbách a médiami sa stále šíri nekontrolovaný výbuch negatívnej energie, zvláštnych konštrukcii o nejakej údajnej zrade a pod. Jednoducho volebné výsledky vypálili ináč ako by si tradičný pravicový volič želal ale stalo sa a treba prijať tento fakt dôstojným spôsobom a nie vytekaním peny z úst. Žabomyšie [...]

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81283x
Priemerná čítanosť článkov: 2622x

Autor blogu

Kategórie