Založ si blog

Medzinárodná situácia (z roku 1930) 2/2

(pokračovanie od menej známeho analytika)

 

Keby kapitalizmus mohol prispôsobiť výrobu nie na dosiahnutie maxima zisku ale na systematické zlepšovanie hmotného zabezpečenia ľudí, keby mohol usmerniť zisk nie k ukájaniu chútiek príživníkov, nie k zdokonaľovaniu metód vykorisťovania, nie k vývozu kapitálu ale k systematickému zlepšovaniu životnej úrovne pracujúcich, potom by krízy neboli. Aby boli odstránené krízy je nutné odstrániť kapitalizmus. Toto je základ hospodárskych kríz z nadvýroby všeobecne. Na to sa však nemôžeme obmedzovať ak chceme charakterizovať terajšiu krízu. Na túto krízu sa nemôžeme pozerať ako na opakovanie sa starých kríz. Táto kríza prebieha a rozvíja sa za istých nových podmienok, ktoré je nutné spomenúť aby sme získali úplný obraz krízy. Je komplikovaná a prehlbovaná počtom zvláštnych okolností, a bez ich vysvetlenia nie je možné si urobiť jasnú predstavu o terajšej hospodárskej kríze. Aké sú to tie zvláštne okolnosti:

a) Kríza prekvapila najsilnejšiu hlavnú krajinu kapitalizmu, USA, ktoré sústredili vo svojich rukách najmenej viac ako polovinu všetkej výroby a spotreby všetkých krajín sveta. je pochopiteľné, že táto okolnosť musí viesť k ohromnému rozšírení sféry vplyvu krízy, k jej zostreniu a k nahromadeniu nespočetných problémov pre svetový kapitalizmus.

b) V priebehu vývoja hospodárskej krízy sa priemyselná kríza hlavných kapitalistických krajín nielen jednoducho časovo zhodovala, ale „prepletala“ s poľnohospodárskou krízou v agrárnych krajinách, prehlbujúc hospodárske problémy a predurčila nevyhnutnosť všeobecného úpadku hospodárskej aktivity. Nie je treba zdôrazňovať, že priemyselná kríza bude zosilňovať poľnohospodársku a poľnohospodárska kríza zasa priemyselnú, čo bude viesť k celkovému prehĺbeniu hospodárskej kríze v celku.

c) Terajší systém je na rozdiel od predchádzajúceho monopolistický , čo predurčuje nevyhnutnosť boja korporácii za zachovanie vysokých, monopolných cien tovaru, nehladiac na nadvýrobu. Je pochopiteľné, že táto okolnosť, ktorá robí krízu viac trýznivou a pustošivou pre obyčajné masy, ktoré sú základnými spotrebiteľmi tovaru, musí viesť k jej predlžovaniu.

d) Terajšia hospodárska kríza sa rozvíja na základe všeobecnej krízy kapitalizmu, ktorá vznikla už v období 1. svetovej vojny.

Čo z toho vyvodiť:

– v období vojny a po nej sa v koloniálnych a závislých územiach objavil a vyrástol mladý kapitalizmus, ktorý na trhoch úspešne konkuruje starým kapitalistickým krajinám, zostruje a komplikuje boj o trhy,

– vojna zanechala väčšine kapitalistických krajín ťaživé dedičstvo vo forme chronického nevyužívania podnikov  a v existencii miliónových armád nezamestnaných, ktoré sa premenili z rezervných armád v stále armády nezamestnaných, čo vytváralo pre kapitalizmus množstvo problémov už pred terajšou hospodárskou krízou, o čo viac komplikujú terajšiu krízu.

Je treba uznať, že súčasná hospodárska kríza je najvážnejšia a najhlbšia zo všetkých doterajších svetových hospodárskych kríz.

2. Zostrenie rozporov kapitalizmu. Najdôležitejším výsledkom svetovej hospodárskej krízy je obnaženie a zostrenie rozporov vlastných svetovému kapitalizmu.

a) Obnažujú sa a zostrujú rozpory medzi najdôležitejšími globálnymi mocnosťami, boj o trhy, boj o suroviny, boj o vývoz kapitálu. Žiaden z kapitalistických štátov nie je spokojný zo starým rozdelením sfér vplyvu a kolónii a závislých krajín. Vidia, že sa zmenil pomer síl a že je nutné vzhľadom k tomu znovu rozdeliť trhy, zdroje surovín a sféry vplyvu. Hlavným z týchto rozporov je medzi USA a Anglickom. Ako v oblasti vývozu hotových výrobkov, tak v oblasti vývozu kapitálu prebieha boj predovšetkým v týchto dvoch krajinách. Stačí si pozrieť akýkoľvek ekonomický časopis, ktorýkoľvek dokument o vývoze tovaru a kapitálu. Hlavným bojiskom je južná Amerika, Čína, kolónie a domínia starých kapitalistických krajín. Prevaha síl je na strane USA. Za týmto hlavnými rozpormi nasledujú podstatné rozpory medzi: Amerikou a Japonskom, Nemeckom a Francúzskom, Francúzskom a Talianskom, Anglickom a Francúzskom atď. nemôže byť pochýb o tom, že v súvislosti s rozvíjajúcou sa krízou bude boj o trhy, suroviny, vývoz kapitálu silnieť každým mesiacom. Prostriedky boja: colná politika, lacný tovar, lacný úver, preskupovania síl a nové vojensko-politické spojenectva, rast zbrojenia a príprava k novým vojnám a nakoniec vojna. Väčšinu odvetví postihla kríza všade ale jedno odvetvie, nie  a to vojenský priemysel. Kapitalistické štáty šialene zbroja a obnovujú svoju výzbroj. Načo ? Samozrejme, že nie k besede ale k vojne. A elity potrebujú vojnu, lebo je jediným prostriedkom k novému rozdeleniu sveta, trhov, surovín a sfér vplyvu. Je celkom pochopiteľné, že za tejto situácie dožíva tak zvaný pacifizmus svoje posledné dni, Spoločnosť národov nemá žiadnu silu.

b) objavujú sa a zostrujú rozpory medzi víťaznými krajinami a porazenými krajinami. Z porazených krajín hlavne Nemecko. Je nepochybne, že v súvislosti s krízou a zostrením problémov trhov sa zosilní tlak na Nemecko, ktoré je nielen dlžníkom ale aj silným vývozcom. Svojrázne vzťahy, ktoré sa vytvorili medzi víťaznými krajinami a Nemeckom, by bolo možné znázorniť v podobe pyramídy, kde na vrchole sedia páni z Ameriky, Francúzska, Anglicka atd. s Youngovým plánom v ruke, s nápisom „Plať!“, a dole rozkúskované Nemecko , strácajúce sily a nútené vynakladať všetky sily, aby splnilo rozkaz o platení miliardových reparácii. Chcete vedieť, čo to je ? To je „duch Locarna“. Myslieť si, že taká situácia môže svetovému kapitalizmu len tak prejsť – znamená v živote nič nechápať. Myslieť si, že nemecký podnikatelia budú najbližších 10 rokov platiť 20 mld. mariek a že nemecký robotníci, žijúci pod dvojitým jarmom „svojich“ a „cudzích“ podnikateľov, umožnia nemeckým podnikateľom vysať z ich žil 20 mld. bez vážnych konfliktov a otrasov – znamená stratiť rozum.

c) objavujú a zostrujú sa rozpory medzi kapitalistickými štátmi a kolóniami a závislými krajinami. Rastúca hospodárska  kríza musí nutne zosilniť tlak kolonistov na kolónie a závislé krjainy, ktoré sú hlavnými trhmi a zdrojmi surovín. Je fakt, že európsky kolonisti sú dnes vo vojnovom stave so svojimi kolóniami v Indii, Indočíne, Indonézii a severnej Afrike. Je fakt, že „nezávislá“ Čína bola už fakticky rozdelená na sféry vplyvu a že povstalecké skupiny kuomitangov, medzi sebou bojujú a ožobračujú čínsky národ, plniacich vôľu svojich pánov. Čínsky robotníci si začínajú vytvárať svoje nezávislé územia a formujú svoje armády.

d) nastavajú rozpory medzi pracujúcimi a vlastníkmi kapitálu. kríza už dokázala zosilniť nátlak podnikateľov na robotníkov. Kríza už vyvolala novú vlnu racionalizácie, nové zhoršenie postavenia robotníkov, rast nezamestnanosti a znižovanie miezd. V tejto súvislosti sa rozpadajú a rútia socialno-demokratické ilúzie v masách pracujúcich. Po skúsenostiach s vládami sociálnych demokratov, ktorí marili štrajky, organizovali výluky a strieľali robotníkov, znie v ušiach robotníctva ako zlý výsmech a klamárske sľuby o “ výrobnej demokracii“, „priemyselnom mieri“ a „pokojných metódach“ boja.

Poučenia z krízy

29.08.2016

(Tak sa mi podarilo po čase vykopať zasa nejaký zaujímavý článoček od menej známeho ruského analytika. Je trochu taký čudák, viac vyhranený názorovo doľava ale niekedy ako by popisoval príznaky a stavy ekonomiky spred posledných rokov. Článok bol vydaný v roku 1901 ale má šťavu ako-keby bol písaný včera. Zaujal ma aj názov tohto článku. Niekedy to vyzerá asi tak, [...]

Prichádzajúci mráz z „bruselského kremľa“.

04.05.2016

Slovo „Kremeľ“ v našich končinách zvyčajne u staršej a strednej generácie vyvoláva v nás určité mrazivé pocity. A máme to tu po 12 rokoch manželstva s EU sme sa dočkali jedného z možných mnohých trpkých ovocí, o ktorých by sa nám ani v tom najstrašnejšom horore nemohlo snívať. Tak krásne nám to maľovali naši experti na vstup do EU. 250 litrov to je [...]

Mala by rodiaca sa vláda národnej jednoty šancu prekonať vládu národného porozumenia ?

17.03.2016

Je už niečo vyše týždňa po parlamentných voľbách a médiami sa stále šíri nekontrolovaný výbuch negatívnej energie, zvláštnych konštrukcii o nejakej údajnej zrade a pod. Jednoducho volebné výsledky vypálili ináč ako by si tradičný pravicový volič želal ale stalo sa a treba prijať tento fakt dôstojným spôsobom a nie vytekaním peny z úst. Žabomyšie [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81009x
Priemerná čítanosť článkov: 2613x

Autor blogu

Kategórie