Založ si blog

26 rokov od Revolúcie alebo žeby od štátneho prevratu ?

Podľa definícií uverejnených na internetovej Encyklopédii Revolúcia je hlboká kvalitatívna zmena v spoločensko-politických vzťahoch, prechod od starého politického usporiadania k novému, často násilnými prostriedkami. Štátny prevrat je náhla, často násilná a prudká, politická zmena politického systému a vládnucich skupín ľudí. Prevrat zásadného významu, veľký prevrat a podobne sa nazýva aj revolúcia. Pri štátnom prevrate dochádza k zmene moci v rozpore s platnou legislatívou v danom štáte. Prevratom môže dôjsť k zmene demokratického režimu na nedemokratický ale aj nedemokratického režimu na demokratický. Častým prípadom je aj výmena jednej totalitnej mocenskej skupiny za inú.

Tak ako každý Rok aj v tomto si budeme pripomínať udalosti z jesene – zimy roku  1989. Tesne po týchto udalostiach nikto ani nezapochyboval, že to boli revolučné udalosti. Postupom času sa náš ťažko poskladaný domček argumentov, dôkazov a konštrukcii začína nejako podlamovať alebo v niektorých častiach aj meniť na prach. Boli sme svedkami zázračných prerodov, obrátení (niekedy až biblických rozmerov) ako sa z niektorých prostitútok a vekslákov stávali  šikovný „bussinessmani“, z niekoľkých uvedomelých zväzákov a mladých kádrov KSČ sa stali vodcovia politických strán (údajne aj kresťanských), z kovaných komunistických ideológov, cenzorov a inkvizítorov a hlásateľov lepších zajtrajškov so sovietskym zväzom sa stali ako čarovným mávnutím prútika nepoddajný vierozvestcovia demokracie a lásky, ultra-liberalizmu a pod. Z nádejných skladateľov oslavných Februárových básničiek sa stali tvrdý kapitalistický ekonomický a sociálny experimentátori, ktorí doslova vyháňali ľudí z republiky síce nie z ideologických dôvodov, ale preto lebo už istým časom ľudia nemali ani čo jesť.

Výsledkom 26 – ročného bačovania pravicových politických strán (áno pravicových len s modrým, zeleným, hnedým ale aj oranžovým marketingom) je sociálna katastrofa v podobe demografického prírastku, rozpadu niekoľko 100 – ročnej rodinnej tradície, obrovskej zadlženosti väčšiny obyvateľstva bez nejakej svetlej budúcnosti prežívajúceho z jednej krízy do druhej. Na druhej strane len malá vybraná hŕstka obyvateľstva žije svoj jachtovo-smotánkovo-milionársky sen. Keď si spomenie z fyziky na teóriu o dvoch spojených nádobách a keď pripustíme fakt, že komunisti aj za cenu represii vybranej skupiny intelektuálov sa snažili udržať vyrovnanú hladinu v oboch nádobách, tak dnes v nádobách vidíme značnú nerovnováhu v jednej hŕstka šťastlivcov a v druhej neustále chudobnejúca a zväčšujúca sa masa pracujúcich. Nechcem touto úvahou polarizovať ľudí to nie ale táto spoločnosť to nejako automaticky realizuje tým, že kapitál sa jednoducho vďaka úrokovej filozofii neustále zväčšuje a na druhej strane sa prepadá stredná vrstva k chudobe.  Takže toto usporiadanie nás samo polarizuje a prerozdeľuje aj napriek niektorým humanistickým apelom na elity aby sa viac delili o výsledky spoločnej práce aj so svojimi zamestnancami.

Podľa posledných prieskumov sa zistilo, že ľudia žijú za posledné roky najlepší a najkvalitnejší život aký kedy údajne v histórii mohli žiť na Slovensku. Otázne je že za akú cenu ? Nízka pôrodnosť, neustále zaostávajúce školstvo (dokonca za nemalé peniaze pracne obnovované odborné školstvo prepojené s firmami), zdravotníctvo, výroba s minimálnou pridanou hodnotou bez nádeji na zlepšenie. Podľa údajov z roku 2014 zahraničný dlh SR je okolo 86 miliárd USD. Keby sme si to chceli predstaviť tak je to 86 000 miliónov USD, alebo 860 000 domov alebo bytov v hodnote jedného 100 000 USD. Sme taký bohatý, že väčšina ľudí si to ani nevie predstaviť lebo rozmýšľa v maximálnych mesačných intervaloch od 300 – 800 E. Zo známeho hesla: “ to big, to fail“ by sme to mohli po slovensky zhrnúť asi takto: “ Teľo veľa peňeži, račij nedumac co zitra budze ! Toľko, ži šebe dneškaj !“. A to ešte nikto nevyčíslil následky privatizačnej rabovačky, na majetok ktorí ľudia dreli zhruba 40 rokov !

Za ilúziu života v kapitalizme bude treba zaplatiť faktúrku k dnešným dňom zhruba za 86 mld. USD. Otázka znie: Kedy a kto to zaplatí ? Väčšina už asi tuší, že kto.

 

 

Zaujímavé súvislosti:

 

Matúš 7, 15 – 20,

Dzurinda, Pomník vďaky, Spomienka na slávne dni

 

 

 

Poučenia z krízy

29.08.2016

(Tak sa mi podarilo po čase vykopať zasa nejaký zaujímavý článoček od menej známeho ruského analytika. Je trochu taký čudák, viac vyhranený názorovo doľava ale niekedy ako by popisoval príznaky a stavy ekonomiky spred posledných rokov. Článok bol vydaný v roku 1901 ale má šťavu ako-keby bol písaný včera. Zaujal ma aj názov tohto článku. Niekedy to vyzerá asi tak, [...]

Prichádzajúci mráz z „bruselského kremľa“.

04.05.2016

Slovo „Kremeľ“ v našich končinách zvyčajne u staršej a strednej generácie vyvoláva v nás určité mrazivé pocity. A máme to tu po 12 rokoch manželstva s EU sme sa dočkali jedného z možných mnohých trpkých ovocí, o ktorých by sa nám ani v tom najstrašnejšom horore nemohlo snívať. Tak krásne nám to maľovali naši experti na vstup do EU. 250 litrov to je [...]

Mala by rodiaca sa vláda národnej jednoty šancu prekonať vládu národného porozumenia ?

17.03.2016

Je už niečo vyše týždňa po parlamentných voľbách a médiami sa stále šíri nekontrolovaný výbuch negatívnej energie, zvláštnych konštrukcii o nejakej údajnej zrade a pod. Jednoducho volebné výsledky vypálili ináč ako by si tradičný pravicový volič želal ale stalo sa a treba prijať tento fakt dôstojným spôsobom a nie vytekaním peny z úst. Žabomyšie [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81155x
Priemerná čítanosť článkov: 2618x

Autor blogu

Kategórie