Založ si blog

(Desa) Pätoro dobrého štátu. Návrh možného znenia.

Tak to skúsim navrhnúť:

1. Nepokradneš – straník (odborník) prichádzajúci do funkcie s čistým štítom (registrom trestov) bez výmazov a rôznych zahladzovaní. Jeho rodinný príslušníci to isté do 2 kolien potomstva, inak musia dokazovať, že nie sú nijak prepojený či už fyzicky alebo právnicky s verejnou, štátnou správou. Funkcionár nerozkráda a robí všetko preto aby zabránil rozkrádaniu, nezákonnému obohacovaniu, ktorou-koľvek osobou alebo organizáciou. Nepokradnutím sa myslí aj korupčná činnosť, požadovanie protislužieb z titulu jeho funkcie.

2. Nepožiadaš o štátnu zákazku – funkcionár sa nebude uchádzať a ani súťažiť o verejné, štátne, akékoľvek zákazky spojené s štátnym rozpočtom. Takisto ani jeho rodinný príslušníci, rodinný príbuzný do 2 kolien, starí spolužiaci a ktovie-kto ešte. Okrem prípadov, kedy ide výlučne o blaho spoluobčanov a ich profit (tým sa nemyslí privatizérov, úplatkárov, lobistov, špekulantov, lúpežníkov, defraudantov  a pod.).

3. Dôstojne reprezentuj svoj úrad – v parlamente, v úrade a v iných miestach zasluhujúcich si vážnosť a dôstojnosť: funkcionár rozpráva spisovne v štátnom jazyku. Zakazuje sa používať vulgarizmy, neslušné slová či už v písomnom alebo v ústnom prejave. Oblieka sa primerane podľa protokolu.

4. Nezradíš záujmy SR a jej občanov – funkcionár koná vždy v najlepšom záujme SR a jej občanov tak aby z občanov nerobil občanov 2. kategórie, nezrádzal ich záujmy aspoň vo svojom štáte keď už nie v Európe. Aby akékoľvek jeho rozhodnutia nepoškodzovali občanov SR predovšetkým na ich zdraví a majetku.

5. Občan SR nadovšetko – vždy každé ráno keď sa funkcionár prebudí do nového dňa myslí, rozpráva, koná, robí všetko preto aby blaho občana SR bolo vždy pred jeho vlastným blahom.

 

 

Poučenia z krízy

29.08.2016

(Tak sa mi podarilo po čase vykopať zasa nejaký zaujímavý článoček od menej známeho ruského analytika. Je trochu taký čudák, viac vyhranený názorovo doľava ale niekedy ako by popisoval príznaky a stavy ekonomiky spred posledných rokov. Článok bol vydaný v roku 1901 ale má šťavu ako-keby bol písaný včera. Zaujal ma aj názov tohto článku. Niekedy to vyzerá asi tak, [...]

Prichádzajúci mráz z „bruselského kremľa“.

04.05.2016

Slovo „Kremeľ“ v našich končinách zvyčajne u staršej a strednej generácie vyvoláva v nás určité mrazivé pocity. A máme to tu po 12 rokoch manželstva s EU sme sa dočkali jedného z možných mnohých trpkých ovocí, o ktorých by sa nám ani v tom najstrašnejšom horore nemohlo snívať. Tak krásne nám to maľovali naši experti na vstup do EU. 250 litrov to je [...]

Mala by rodiaca sa vláda národnej jednoty šancu prekonať vládu národného porozumenia ?

17.03.2016

Je už niečo vyše týždňa po parlamentných voľbách a médiami sa stále šíri nekontrolovaný výbuch negatívnej energie, zvláštnych konštrukcii o nejakej údajnej zrade a pod. Jednoducho volebné výsledky vypálili ináč ako by si tradičný pravicový volič želal ale stalo sa a treba prijať tento fakt dôstojným spôsobom a nie vytekaním peny z úst. Žabomyšie [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81172x
Priemerná čítanosť článkov: 2618x

Autor blogu

Kategórie