Založ si blog

Kríza. Štát ako ne/dobrý hospodár.

Kríza už bola na týchto ale aj iných stránkach veľakrát popísaná, z rôznych hľadísk a viacerých úrovní. Na kríze ekonomickej a politickej možno vidieť aj veľa protikladov a nerovnováh systému v ktorom vznikla a prežíva. Rád by som sa pozrel na tú krízu v spojení so štátom, ktorý má ešte nejaké mizivé možnosti ovplyvňovať jej priebeh.

 

Štát ako zlého hospodára už veľa krát popísali naši relatívne poprední ekonómovia (aspoň tváriaci sa) hlavne vtedy keď ešte vlastnil na zisky lukratívne odvetvia. Jednoducho takéto zisky by nemali putovať všetkým daňovým poplatníkom (alebo mať z toho profit) ale iba vybranej skupine akcionárov. Dalo by sa povedať, že je to hriech aby peniaze ostali v spoločnosti na nejaké sociálne alebo rozvojové investície. Namiesto výmeny neefektívnych a neodborných politických nominantov sa vymení vlastník. Skvele vymyslené.  Druhé dejstvo je však komické keď vlastník napr.: energetického sektoru zvýši cenu elektrickej energie tak, že stredné a veľké podniky  začnú bedákať, že máme pomaly najdrahšiu elektrickú energiu v Európe. Dokonca niektoré aj zvažujú svoje zotrvanie ak štát (zlý hospodár) nezasiahne. Vraj musí zaregulovať alebo zadotovať. Svet a všetko ostatné sú ako spojené nádoby niekde uberieš a niekde  musíš pridať. Takže pre akcionárov ktorí dobre kúpili je neprijateľné aby im zlý hospodár zasahoval do cenotvorby v ich odvetví. Pre veľkých odberateľov je zasa výhodne a niekedy aj nevyhnutné aby ten istý zlý hospodár teraz zasiahol ako dobrý hospodár v ich prospech. Nakoniec pri tejto úvahe by sme zistili, že dobro a zlo sú relatívne pojmy.

 

Štát ako „dobrý hospodár“ začal v tejto roli  vystupovať hlavne v poslednom období, keď zachraňuje banky, poisťovne a iné finančné ustanovizne, hlavne keď treba socializovať straty zo súkromného podnikania. Okrem toho ako garant sociálnej rovnováhy, bezpečnosti, zdravia, základných ľudských slobôd a dokonca aj viery v niektorých štátoch….

Vo viacerých médiách prebieha energická diskusia či štát má alebo nemá vstupovať do podpory investícii s menšou pridanou hodnotou, nevyžadujúce od zamestnancov kreatívne či tvorivé myslenie len vysokú kvalifikáciu v svojich remeselných odboroch. Z hľadiska potenciálnych slovenských investorov, etablovaných ale aj začínajúcich domácich vedcov konanie hospodára môžu považovať ako kopanec pod pás, dokonca až protinárodnú činnosť, nakoľko takto hospodár preferuje značnými dotáciami cudzieho investora. Pre potenciálnych zamestnancov ale aj už pracujúcich zamestnancov v tomto alebo príbuznom odvetví to určite bude mať pozitívny prínos v možnom tlaku na mzdy, zlepšenia a zatraktívnenia podmienok v práci, možnosť byť zamestnaný vo svojom regióne.

 

Štát vo svojom hospodárení má neľahkú úlohu kedy musí dávať pozor aby v dvoch spojených nádobách bola prijateľná rovnováha. Bohužiaľ však nemôže vyhovieť všetkým skupinám, logicky vždy sa nájde niekto pre koho je zlý hospodár. Nakoniec môžeme dôjsť k jeho samotnej definícii, ktorá môže byť z rôznych hľadísk a aj z hľadiska koho vlastne zastupuje: či masu voličov, ktorí sú ako jedinci väčšinou bezmocní alebo skupinky akcionárov, investorov združených v rôznych asociáciách, lobingových a iných združeniach. Otázne je v čom sa meria aj váha argumentov jednotlivých objektov v štáte, či jednoduchým počtom, mocou, ekonomickou silou ?

 

 

Poučenia z krízy

29.08.2016

(Tak sa mi podarilo po čase vykopať zasa nejaký zaujímavý článoček od menej známeho ruského analytika. Je trochu taký čudák, viac vyhranený názorovo doľava ale niekedy ako by popisoval príznaky a stavy ekonomiky spred posledných rokov. Článok bol vydaný v roku 1901 ale má šťavu ako-keby bol písaný včera. Zaujal ma aj názov tohto článku. Niekedy to vyzerá asi tak, [...]

Prichádzajúci mráz z „bruselského kremľa“.

04.05.2016

Slovo „Kremeľ“ v našich končinách zvyčajne u staršej a strednej generácie vyvoláva v nás určité mrazivé pocity. A máme to tu po 12 rokoch manželstva s EU sme sa dočkali jedného z možných mnohých trpkých ovocí, o ktorých by sa nám ani v tom najstrašnejšom horore nemohlo snívať. Tak krásne nám to maľovali naši experti na vstup do EU. 250 litrov to je [...]

Mala by rodiaca sa vláda národnej jednoty šancu prekonať vládu národného porozumenia ?

17.03.2016

Je už niečo vyše týždňa po parlamentných voľbách a médiami sa stále šíri nekontrolovaný výbuch negatívnej energie, zvláštnych konštrukcii o nejakej údajnej zrade a pod. Jednoducho volebné výsledky vypálili ináč ako by si tradičný pravicový volič želal ale stalo sa a treba prijať tento fakt dôstojným spôsobom a nie vytekaním peny z úst. Žabomyšie [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 81166x
Priemerná čítanosť článkov: 2618x

Autor blogu

Kategórie